Zes aanstormende chefs en zes gangen, kan geen toeval zijn.

Het initiatief van Roy Eijkelkamp van⭐⭐ tweesterren restaurant De Bokkedoorns heeft ons een kijkje gegeven in wat culinair Nederland voor ons in petto heeft. En dat is niet niks.

Het ontvangst was al origineel, tussen de potten en de pannen in de keuken, waar de gasten werden verwelkomd met de signature amuses van de zes sous-chefs. Daarna aanschuiven aan de lange gedekte tafels met een volledige verrassing naast wie je komt te zitten. Niet alleen de gerechten, maar ook de sfeer en alles daar omheen zijn next generation.

De gangen die volgen zijn verrassend en ondanks dat de talenten zelf gerechten mochten verzinnen, goed op elkaar afgestemd. De gerookte heilbot van Patrick van Hogeloon (26 jaar, De Treeswijkhoeve) is spot on waarbij de karnemelk vinaigrette een mooie verbindende factor is. Heerlijk.

Merwin de Lange, de Benjamin van de zes (23 jaar, Het Nonnetje) weet van de coquille een heerlijk gerecht te maken waarbij de Kombucha , pompoen en kokos mooi combineren.

De langoustine met onder anderen zoethout (originele variant op de vaker gebruikte vanille bij langoustine) van Bert-Jan Jipping (27 jaar, De Vlindertuin) is het laatste gerecht uit zee. Ook hier weer fraaie texturen en verschillende technieken.

De sfeer die aan tafel ontstaat is zo goed, dat we spontaan van stoelen gaan wisselen om met nog meer tafelgenoten in gesprek te gaan. Wel zo makkelijk voor de bediening dat er een vast menu wordt geserveerd en van stress geen sprake is. In tegendeel, iedereen doet mee in de gezelligheid die ontstaat. En laten we eerlijk zijn, in welk sterrenrestaurant hebben we eerder gewoon van stoelen gewisseld met gasten die we nog nooit hebben gezien of gesproken? Als dat ook next generation is ben ik voor, want de avond schonk ons ook nog fijne ontmoetingen en mooie verhalen. Dat is nog een all inclusive van niveau.

Keng Vichianrat (36 jaar, La Rive) luidt de overgang in van zee naar land en serveert een kalfswang met rode biet, framboos en gerookte ui. Heerlijke gegaard en hoog op smaak. Mijn avond is sowieso al goed als er en pompoen en biet langskomen. In welke vorm dan ook.

Roy Eijkelkamp (31 jaar), die als het een wedstrijd was geweest in ieder geval het thuisvoordeel had gehad, serveert als hoofdgerecht een Anjou duif met rode kool, bloedworst en laurier. Het toeval wil dat ik me van een aantal Groningers omringd weet, die instemmend knikken bij het uitserveren.

Het slotstuk van de avond is een dessert van bloedsinaasappel, Manjari chocolade, lemon curd met Raz el Hanout. Sjoerd Kleiwerd (31 jaar, Da Vinci) staat aan de wieg van dit voortreffelijke dessert. Gelukkig was het geen wedstrijd en kunnen we wel concluderen dat the next generation elkaar veel gunt, samenwerkt en een visie kan delen. Een mooi voorteken om de Nederlandse gastronomie weer verder uit te bouwen.

Als dan ook nog de muziek een tandje wordt opgeschroefd en de voetjes van de vloer gaan, wordt de avond als geheel feestelijk afgesloten en kijken wij al uit naar het volgende culinaire initiatief. Op de toekomst!