Haarlem eerste Gastronomische Hoofdstad van Nederland in 2019

681

Gastronomische Hoofdstad

Haarlem is uitgeroepen tot Gastronomische Hoofdstad van Nederland. Dit is donderdag 10 januari bekend gemaakt in het sterren­restaurant Ratatouille Food & Wine van Jozua Jaring in Haarlem.

LEVEN! Magazine Haarlem
Jozua Jaring, Kiek Berger, Henny Leeflang, Ron Stoevelaar en Pals Brust.

Het predicaat ‘Gastronomische Hoofdstad’ werd voor het eerst uitgereikt door de stichting Gastronomische Hoofdstad, die als doel heeft de Nederlandse eetcultuur verder te ontwikkelen, te stimuleren en met trots uit te dragen. Van lokaal tot internationaal.

Het fenomeen Culturele Hoofdstad van Europa bestaat al, een Gastronomische Hoofdstad – voor Nederland, is nieuw. Hoofdstad van de Smaak kende ons land ook: Zwolle, Amersfoort, Leeuwarden, Groningen, Den Bosch en Ede droegen deze titel bijvoorbeeld.

Haarlem verdient volgens de initiërende stichting het predicaat vanwege het grote aanbod kwaliteits­restaurants – waaronder een aantal met een of twee Michelin­sterren, de culinaire evenementen en het aanbod van lokale producten. Restaurants door Michelin bekroond zijn onder meer: De Bokkedoorns, Olivijn, ML en Ratatouille.

Wat betreft de evenementen een kleine selectie van de gastro­nomische hoogtepunten van Haarlem in 2019. Zo is er in maart het Sterrengala (het meest culinaire gala van Nederland) en in augustus de 25ste editie van Haarlem Culinair.

Verder het WK koken en een ‘Ten Minste Houdbaar Tot’-diner in de stad, waarbij gekookt wordt met producten en ingrediënten die anders weggegooid zouden worden.

Waarom een Gastronomische Hoofdstad?

Vanuit de stichting Gastronomische Hoofdstad van Nederland wordt culinair Nederland vanuit de breedste zin van het woord gepromoot. Nederland heeft inmiddels een keuken met inter­nationale allure en het is de hoogste tijd dat wij dit met trots uit gaan dragen. Met dit initiatief dagen wij gastronomisch Nederland uit om op een nog hoger niveau te komen.

De Haarlemse Bruid

Speciaal voor de benoeming van Haarlem als Gastronomische Hoofdstad is een chocolade­truffel ontwikkeld geïnspireerd op een stuifduin in de Kennemer­duinen: De Haarlemse Bruid. Het duin is genoemd naar de vorm van een bruidsjurk en het wilgen­roosje dat daar jaarlijks een witte deken van zaadpluis neerlegt. Het roosje, in combinatie met speciale kruiden van Van der Pigge, vormen de basis voor deze speciale truffel.