Darwin Sinke & van Tongeren

1365

Een evolutie van prepareren naar fijne taxidermie

Daar waar het bij Darwin gaat om de evolutie van een soort, aanpassen en overleven, daar gaat het bij Sinke en van Tongeren om de evolutie van de schoonheid. Met een ongekende bezieling komen dieren onder hun handen als het ware weer tot leven, tot in het kleinste detail en in volle pracht. Losgerukt uit de natuurlijke omgeving benaderen zij taxidermie als pure kunst, waarbij het gaat om het esthetische eindresultaat. Sinke en van Tongeren zijn plaatjesmakers, geen praatjesmakers.

LEVEN! Magazine Haarlem

Wetenschappelijke creativiteit

Ferry (van Tongeren, red.) vertelt dat hij al in zijn jeugd gefascineerd raakte door afbeeldingen van het menselijk lichaam. Spieren, pezen, zenuwbanen. Hoe werkt het allemaal en wat staat in verbinding met wat? Het liet hem niet los.

Uiteindelijk kiest hij voor de kunstacademie, net als Jaap (Sinke, red.). Als zij samen in de reclamewereld stappen, rijgen ze de successen aaneen. Uiteindelijk leidt dat tot een eigen, goedlopend reclamebureau. Ferry: ‘Toen wij ons bureau konden verkopen hebben we dat gedaan. Ik ben toen met mijn familie op reis gegaan. Om tot rust te komen en de toekomst te overpeinzen. Of het nu komt door de jeugdige belangstelling voor anatomie, of door de confrontatie met aangereden dieren tijdens onze reis, ik weet het eigenlijk niet precies. Maar ik zag de schoonheid in de soms ook tragische wreedheid’.

Jaap vervolgt: ‘En bij terugkomst kostte het niet veel moeite om mij te overtuigen van het idee dieren op te zetten, maar dan anders. We werkten al zo lang samen, dus een half woord was genoeg. Een periode van leren, investeren, bestuderen en uitzoeken volgde. Het is niet eenvoudig om nieuwe ideeën in een traditionele wereld te injecteren. Het prepareren van dieren is vakmanschap met een wetenschappelijke achtergrond. Ga daar maar eens in rock en rollen. Pas na jaren van stalken, smeken en als leerling voor nop aan de slag werd de basis gelegd voor waar we nu staan’.

LEVEN! Magazine Haarlem

Respect voor verleden, oog voor toekomst

In feite slaan Sinke en van Tongeren met hun kunst de brug tussen het verleden en de toekomst. De invloeden van de 17e-eeuwse Meesters van het stilleven, zoals d’Hondecoeter en Weenix, zijn bijna tastbaar. De manier van presenteren, exposeren, fotograferen en publiceren is weer helemaal van nu, en voor altijd. Het op deze manier bevriezen van schoonheid zal tot in de verre toekomst liefhebbers trekken.

De internationale successen bewijzen dat Sinke en van Tongeren de juiste snaar hebben geraakt. Ferry: ‘Toen we in één klap een volledige expositie verkochten aan Damien Hirst (beroemde Britse kunstenaar en verzamelaar, red.) was onze naam gevestigd, maar onze voorraad leeg. Fijn hoor, overal een rode sticker op, maar als je dan bedenkt dat we gemiddeld een maand per dier uittrekken, is het al snel duidelijk dat succes een keerzijde kent. Heel hard werken. Maar anders dan in de reclamewereld zijn we nu wel compromisloos aan het werk’.

Jaap vervolgt: ‘En we ontdekken heel veel tijdens het proces. De foto’s die we maken tijdens het wassen en voorbereiden van het uiteindelijke opzetten zijn eerlijk gezegd per ongeluk ontstaan. De soms bizarre en onrealistische poses, het vervagen in het bad. Het is prachtig. En zo willen we blijven werken. Zonder vooropgezet plan. We kijken wel wat er ontstaat.’

LEVEN! Magazine Haarlem

Scene van de gebroeders Coen

Het werk van Sinke en van Tongeren brengt natuurlijk ook bijzondere situaties met zich mee. Je stapt zo een scene van een film van de gebroeders Coen binnen als ze vertellen over het avontuur met de Siberische tijger.

Ferry: ’Wij kregen een telefoontje van een dierentuin dat we een Siberische tijger konden ophalen. We dachten nog even dat het een grap was, maar nee. We konden gewoon een Siberische tijger ophalen. Wij met onze KIA richting de dierentuin en met een grote, diep bevroren kat-soortige op de achterbank weer terug naar Haarlem. We kregen de behoefte om elkaar even te knijpen, maar het gebeurde echt. Stel je dan eens voor, je krijgt een ongeluk. Oom agent kijkt even in de auto. Leg dat maar eens uit’.

LEVEN! Magazine Haarlem

Laatste werken

Sinke en Van Tongeren zijn echte alleskunners. Of het nu gaat om de publicatie van hun eerste verzamelde werk in boekvorm (Our First Book, de intentie is meteen duidelijk) of het uitwerken van wat misschien wel hun derde richting kan worden genoemd, ze blijven zichzelf ontdekken. De afbeeldingen van grote stillevens, opnieuw gepresenteerd als ‘totaalbeeld’ (de lijst, de stempels, de technieken, zelfs de manier van verpakken en verzenden, alles in onderdeel van het concept) pronken in het atelier. Zelden kom je werk tegen waar de liefde, bevlogenheid, concentratie, oog voor detail en ja, bijna bezetenheid, zo vanaf spat.

Jaap: ‘Het werken met dieren brengt ook heel erg veel geregel met zich mee. De papieren rompslomp en de telkens veranderende regelgeving maken het soms echt werk. Maar dan wel het mooiste werk wat we kunnen bedenken.’

Noot van de redactie:
Alle dieren waar Sinke en van Tongeren mee werken zijn een natuurlijke dood gestorven. Ze zijn afkomstig uit dierentuinen, opvanghuizen en fokprogramma’s. Alle benodigde en officiële documenten zijn aanwezig.

Voorwaarden Instagram-Actie:

  1. De winnaar wordt getrokken uit degene die zowel onze instagram gaat volgen én een ander persoon getagged heeft onder de advertentie.
  2. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
  3. De winnaar krijgt een Direct Message (DM) via instagram.
  4. Van de winnaar wordt een post gemaakt op instagram.